Monsopiad The First Opium Smoker in Sabah
Gergasi Kinoringan  
Lagenda Kibambangan  

 

Kisah-kisah Kaum Bajau

Lagenda Batu Bajau

oleh Fidelis Insing

    Pada suatu masa dahulu tinggal seorang manusia yang sangat tinggi orangnya di kampung Kampung Solibog,Tambunan. Orang ini dinamakan Bajau kerana dia berasal daripada kaum Bajau. Isterinya juga mempunyai ketinggian yang sama dengan Bajau.

    Walaubagaimanapun tiada sesiapa pun yang dapat memberitahu setinggi mana Bajau hingga kini. Cerita ini menyatakan bahawa Bajau memiliki saiz badan yang sangat besar. Tapak kaki Bajau juga sangat besar sehinggakan apabila dia menyeberangi sungai ramai orang kampung yang akan mengekorinya. Ini kerana mereka ingin mengambil ikan-ikan yang mati dipijak Bajau. Oleh itu, orang-orang kampung mendapat faedah daripada Bajau terutamanya dari segi makanan. Apabila orang-orang kampung hendak menangkap ikan, maka Bajau akan diminta untuk berbaring di dasar sungai Pegalan. Orang-orang kampung akan mengumpul ikan-ikan yang mati itu pada bahagian kering tempat Bajau berbaring.

    Pada masa itu, permusuhan antara kumpulan-kumpulan kaum etnik juga berlaku. Orang-orang kampung Solibog sangat dibenci oleh orang-orang Tapasang yang tinggal di bukit. Permusuhan ini berlaku kerana orang-orang Tapasang mencemburui kehadiran Bajau yang memberikan banyak faedah kepada orang-orang kampung Solibog. Oleh itu, orang-orang Tapasang mencuba untuk membunuh Bajau agar orang-orang Solibog tidak mendapat faedah lagi. Mereka telah bersedia untuk membunuh Bajau menggunakan penyumpit yang telah dimasukkan sumpit beracun. Namun demikian usaha yang mereka lakukan semasa menyerang Bajau cumalah sia-sia sahaja kerana dia hanya terasa seperti digigit nyamuk sahaja.

    Penghormatan yang diberikan kepada Bajau bukan sahaja kerana sumbangannya dari segi penangkapan ikan tetapi juga kerana suatu peristiwa. Peristiwa ini seperti yang dinyatakan ialah Bajau telah mengangkat satu batu besar ke tempat di mana dia hendak dikebumikan. Ramai orang telah mencuba untuk mengangkat batu besar tersebut yang dibawa Bajau di bawah ketiaknya ke suatu tempat yang dipanggil Batu Bajau. Sehingga ke hari ini, batu besar itu masih dapat dilihat dan dinamakan Batu Bajau.

    Batu Bajau adalah setinggi dua kaki dan juga dua kaki lebar.  Batu ini secara semulajadinya mempunyai makna tersendiri kepada orang ramai. Batu ini dikatakan dijaga atau dihuni oleh roh-roh jahat yang akan mendatangkan penyakit kepada orang-orang yang datang mengganggu. Tidak lama dahulu, roh-roh jahat ini dikatakan menjadi sangat ganas di mana orang yang melaluinya akan sakit serta-merta atau menemui ajal. Sesiapa sahaja yang melalui kawasan batu ini yang memakai baju lama akan jatuh sakit. Terdapat orang ramai yang sangat mempercayai mitos ini sehinggakan mereka sanggup memakai baju baru atau mengelak daripada melalui kawasan tersebut bagi memastikan roh-roh itu tidak diganggu.  

 

Kisah-kisah Kaum Kadazan

Monsopiad  

Monsopiad merupakan seorang pahlawan kaum Kadazan yang sangat digeruni pada masa dahulu. Beliau dikatakan tinggal di suatu kawasan kampung berdekatan ibukota Sabah seperti yang ditunjukkan pada peta di bawah.

        Monsopiad dikatakan sebagai pahlawan gagah yang tinggal 250 tahun yang lalu dan menjalankan aktiviti pemburuan kepala yang sudah diberhentikan kini. Di dalam Perkampungan Kebudayaan Monsopiad (Monsopiad Cultural Village) terdapat 42 tengkorak kepala yang merupakan mangsa Monsopiad. Kepala-kepala tengkorak ini adalah tanda keberanian serta kegagahan beliau dalam mata kaumnya. Kebanyakkan tengkorak kepala ini dipancung daripada lanun-lanun serta perompak yang sememangnya berleluasa pada masa lalu. Monsopiad juga pernah dicabar pahlawan di kalangan kaumnya sendiri daripada kawasan lain serta juga kaum lain juga. Pahlawan-pahlawan yang pernah mencabarnya kesemuanya telah menemui ajal dan tengkorak kepala mereka telah diletakkan di dalam rumah beliau sendiri.

    Di dalam perkampungan Monsopiad terdapat satu batu besar beratnya 2 tan serta setinggi 4 meter  yang dinamakan Monolit. Batu besar ini diletakkan pada tempatnya kini oleh para penduduk kampung tersebut pada masa dahulu setelah diperintah Monsopiad. Masyarakat kampung tersebut telah diarahkan agar membina satu tugu bagi memperingati jasa beliau sendiri dengan bantuan bobohizan (bomoh Pagan) serta roh-roh yang diseru bomoh-bomoh ini.

    Batu besar granit tersebut telah diukir daripada permukaan sebuah bukit dari pulau berdekatan. Batu ini diletakkan pada 2 buah rakit besar dan diangkut sejauh 10 batu melalui laut terbuka sehingga ke sungai Moyog sebelum diletakkan di tempatnya kini. Peristiwa ini boleh dikatakan agak menakjubkan memandangkan belu ada teknologi canggih 250 tahun yang lalu.

    Monsopiad menggunakan batu ini untuk mengeringkan kepala mangsa yang telah dipenggalnya. Upacara ini sering dilakukan sambil para bobohizan membaca mantera serta diiringi nyanyian gadis-gadis muda. Pahlawan-pahlawan yang lain pula akan berteriak dengan suara lantang seperti dalam peperangan. Di dalam perkampungan bersejarah ini juga boleh dilihat pokok yang memiliki roh dan tanah perkuburan suci Latana seorang puteri kaum Kadazan.       

 

                                                                                           ke atas

Gergasi Kinoringan

    Suatu masa dahulu, sepasang suami isteri yang tinggal di suatu kampung aman iaitu Kelawat. Pasangan suami isteri ini sudah lanjut umur tetapi masih lagi belum dapat menimang cahaya mata lagi sejak sekian lama. Mereka berdua sering meminta tuhan Kinoringan agar mengurniakan mereka seorang anak.

    Selepas itu, pada suatu hari semasa mereka sedang menikmati makanan tengah hari muncul suatu cahaya ganjil yang menerangi seluruh ruang rumah. Mereka menjadi takut dan kemudian bersembunyi di penjuru rumah sambil memejamkan mata mereka dengan rapat. Satu suara kemudian menyeru mereka berdua agar jangan takut serta  memberitahu mereka bahawa dia hanya ingin membantu. Suara itu juga telah memberitahu mereka bahawa Kinoringan telah mendengar doa mereka dan akan mengurniakan seorang anak kepada pasangan tersebut. Kedua-dua pasangan suami isteri ini kemudiannya telah membuka mata mereka dengan perlahan. Mereka menyangka akan bertemu dengan roh bersayap tetapi apa yang mereka lihat hanyalah cahaya ganjil yang menerangi rumah. Lelaki tua itu kemudian bertanya dari manakah cahaya itu berasal dan bagaimanakah pula mereka berdua akan mendapat anak dengan suara yang menggeletar ketakutan.   

    Suara itu kemudiannya mengarahkan agar lelaki tua itu jangan bertanya dan mendengar penjelasannya yang seterusnya. Arahan yang ingin dikatakan kepada pasangan suami isteri itu adalah agar anak yang bakal dikurniakan itu tidak dibenarkan melihat darah selama tujuh minggu. Cahaya yang datang bersama-sama suara itu hilang perlahan-lahan selepas menyampaikan arahan tersebut. Beberapa bulan kemudian, pasangan suami isteri itu telah mendapat seorang anak lelaki. Orang-orang kampung yang tinggal bersama mereka berdua juga tumpang gembira setelah mendapat tahu berita tersebut. Para penduduk kampung juga membantu menjaga bayi mereka berdua dan sentiasa mengelakkan bayi tersebut daripada terlihat darah. Selama enam minggu, bayi tersebut telah dijaga dengan baik namun demikian pada minggu terakhir satu kemalangan telah terjadi. Seorang pengawal yang menjaga bayi tersebut telah menjatuhkan tempayan ke lantai. Serpihan-serpihan tempayan itu telah mengenai lengan bayi tersebut dan melukakannya. Darah yang mengalir itu telah dilihat bayi pasangan tersebut.

    Sejurus selepas itu, kilat mula sabung-menyabung dan ini telah mengelirukan penduduk-penduduk kampung sekalian. Mereka sangat terkejut dan tidak tahu apa yang berlaku sehinggalah mereka ternampak serpihan tempayan yang terjatuh itu. Bayi itu juga telah hilang dan bermulalah pencarian oleh para penduduk kampung itu. Mereka tahu bahawa mereka telah melanggar janji dan akan dihukum oleh Kinoringan kelak. Selama beberapa hari, penduduk kampung itu tinggal dalam ketakutan memikirkan hukuman yang akan dijatuhkan oleh Kinoringan terhadap mereka. Tetapi, setelah beberapa bulan berlalu tidak ada apa-apa berlaku dan secara beransur-ansur peristiwa itu telah dilupakan masyarakat kampung tersebut.

    Kemudian pada suatu hari, semasa perjumpaan telah diadakan di pusat kampung muncul seorang pahlawan yang cedera serta berlumuran darah. Pahlawan itu berlari terus ke arah ketua kampung dan dari pengetahuan orang kampung, pahlawan itu bernama Talip. Talip yang sudah cedera parah itu jatuh tersungkur serta sesak nafas setelah sampai ke tempat ketua kampung berdiri. Ketua kampung itu dengan tidak semena-mena bertanyakan hal yang terjadi serta kehilangan adiknya Tiap. Talip ingin menjawab namun sebelum dia sempat memberitahu hal sebenar, maut telah menjemputnya pergi.Talip hanya sempat memberitahu adiknya telah ditangkap gergasi dan dia pula telah tercedera semasa ingin menyelamatkannya.

    Setelah kematian pahlawan itu ketua kampung itu berasa amat marah dan sedih kerana mereka berdua merupakan pahlawannya yang terbaik. Keesokan harinya, 20 orang pahlawan gagah telah diarahkan oleh ketua kampung itu untuk memburu gergasi itu di kawasan hutan. Pahlawan-pahlawan yang disertai ketua kampung telah mencari gergasi itu dalam kawasan hutan yang tebal itu sehingga berbatu jauhnya dalam hutan sebelum mereka berehat berdekatan sebatang sungai untuk minum. Tidak lama kemudian ketua kampung telah terserempak dengan satu bayang-bayang besar. Gergasi yang bermata satu telah muncul dari hutan rimba sambil merenung ke arah pahlawan-pahlawan tersebut. Mata gergasi itu bersinar serta kemerah-merahan malah mempunyai gigi yang seakan-akan gading gajah. Sesetengah pahlawan itu terus cabut lari bersama-sama ketua kampung tetapi ada yang terlalu takut hingga tidak dapat bergerak. Gergasi itu seterusnya menyambar empat orang pahlawan sekaligus dengan kedua belah tangan dan menelan mereka satu demi satu manakala pahlawan-pahlawan yang lain pula berlari balik ke kampung. Cerita itu tersebar ke seluruh kampung setelah kepulangan mereka dan segelintir penduduk kampung telah membuat keputusan meninggalkan kampung itu. Namun, ketua kampung pula memberi amaran bahawa gergasi itu sedang menunggu di luar kampung menantikan mangsa seterusnya. Apabila para penduduk kampung terdengar amaran ini mereka mula melupakan hasrat mereka itu memandangkan ketua kampung itu juga merupakan seorang yang tinggi ilmunya.            

    Setelah berbulan lamanya penduduk kampung tersebut tidak dapat keluar daripada kawasan kampung mereka kerana bimbang dibaham gergasi tersebut. Oleh itu mereka kekurangan makanan akibat tidak dapat keluar memburu di hutan. Ketua kampung itu akhirnya menyeru serta meminta bantuan daripada roh Libabau. Seruan daripada ketua kampung itu telah diketahui oleh Libabau dan bertanya apakah masalah mereka. Ketua kampung itu akhirnya menjawab bahawa mereka terlalu takut untuk pergi memburu kerana seekor gergasi sedang menunggu di luar. Ketua kampung itu bertanya lagi mengapakah gergasi itu datang ke kawasan mereka dan mengapakah gergasi itu tidak mahu pergi dari situ.  Limbabau seterusnya berkata bahawa penduduk kampung Kelawat telah melakukan kesalahan besar dan Kinoringan sangat marah dengan mereka. Limbabau menyatakan bahawa Kinoringan telah menukar bayi tersebut kepada gergasi tersebut untuk menakutkan para penduduk kampung tersebut. Namun begitu, Limbabau tetap berjanji akan menolong menyelesaikan masalah itu dan telah memberitahu para penduduk caranya untuk membunuh gergasi itu. Gergasi itu hanya akan mati apabila 7 anak panah yang telah direndam dalam darah selama 7 kali dipanah ke arah mata gergasi itu menurut Limbabau. Darah yang perlu disediakan itu pula seharusnya datang daripada diri para penduduk sendiri manakala tujuh anak panah beserta dengan alat memanah itu telah disediakan Limbabau di luar kampung mereka. 

    Selepas menyampaikan nasihat serta cara-caranya membunuh gergasi itu, Limbabau meninggalkan kampung tersebut. Ketua kampung merupakan orang yang pertama menitiskan darahnya ke dalam balang tersebut dan ini diikuti oleh orang-orang kampung yang lain. Keesokan harinya, ketua Kampung Kelawat meninggalkan kampungnya bersama-sama balang berisi darah tersebut. Tidak ada sesiapa yang berani keluar daripada kampung itu melainkan ketua kampung itu sendiri. Memandangkan beliau mempunyai kepakaran memanah yang terbaik dalam kampung itu, maka ketua kampung itu menawarkan diri sendiri untuk bersemuka dengan gergasi tersebut. Semasa ketua kampung itu dalam perjalanan memburu gergasi itu, dia terserempak dengan tujuh anak panah tersebut beserta alat memanah seperti yang dinyatakan Limbabau. Kemudian beliau meneruskan perjalanannya kembali sehingga beliau tiba ke tempat 4 orang pahlawan itu dibaham dahulu. Beliau berasa sangat marah dan bersumpah akan membunuh gergasi itu dengan apa jua cara sekalipun. Ketua kampung itu terjumpa dengan gergasi itu pada waktu petang. Pada kali ini rupa gergasi itu adalah lebih ganas dari dulu tetapi ketua kampung tersebut bertekad akan menghapuskan gergasi itu. Beliau dengan sepantas kilat merendamkan anak panah itu dalam darah dan melepaskannya ke arah mata gergasi itu. Panahan pertama itu mengenai mata gergasi tersebut walaupun telah cuba ditangkis olehnya. Gergasi itu mengerang kesakitan dan pada masa yang sama ketua kampung itu melepaskan satu lagi anak panah ke arah mata gergasi itu. Anak panah demi anak panah dilepaskan ke arah mata gergasi itu sehinggalah anak panah terakhir. Semasa anak panah ketujuh mengenai mata gergasi itu, teriakan yang amat kuat telah kedengaran. Gergasi itu akhirnya menjadi semakin kecil sehingga lesap dan sumpahan Kinoringan telah dipatahkan. 

 

                                                                         ke atas

   

Lagenda Kibambangan ( dalam Bahasa Inggeris)

 (oleh Philip Lit)

 

    There is a lovely place in the Tambunan plain, which was once inhabited by a tribe which is now extinct.  The place is on a steep hill-slope at the confluence of four rivers: the Pagalan and the Mauwa from the north, and Tombatu and Sunsuron from the west.  The people who lived there had planted many fruit trees called bambangan.  The bambangan trees yield fruit every two years.  Ever since the time they bore the first fruits thousands of people flocked to the place to collect them.  There were also other fruit trees such as the langsat, durian and coconut, but the bambangan trees were the most numerous.  The place is called after these trees and is now call Kibambangan.  Songs have been sung about this place and many legends and stories are told about it.  The following is one of the legends.  It is a tragic story telling us why the people moved away from Kibambangan to the plain below.

    A long time ago, during the bambangan fruit season, a young boy called Kintum left his house to visit his friends.  His friends were not at home and their parents told Kintum that they had gone out to collect fruits.  He asked them in which direction they had gone, and after having been shown he ran after them.  He caught up with them at a place where they were eating fruits.  They were all very happy because it was a beautiful evening.  They decided not to go home until the moon had come up, so that they had light.  They passed the time eating fruits and telling stories.

    The moon had just risen above the northern hills when Kintum they away a half eaten bambangan fruit.  It landed about six yards away from him on a place where some stones were lying on the edge of a little river.  He heard the splashing of water as the fruit landed in the stream.  A few moments later Kintum saw that the piece was thrown back at him right at his feet.  Nobody noticed it, and without telling the others, he took it up and threw it back.  Quick as lighting it flew back to him again, but this time it had a different shape.  It had the shape of a human finger! Now the others too had seen what happened; they came and stood around Kintum.  They could not speak.  Kintum took up the finger and found that i felt very fresh, although there was no blood in it.  He threw it back and watched it go.  It was thrown back at him again and this time it hit him in the face and fell down at his feet.  Now they so that it was not a finger but a human arm.  On seeing this they all run home and did not even dare to look back.  In the excitement some of them left their parangs and knives behind.

    The villagers were alarmed by the boy's shouts as they came running into the village.  Many of the older people did not believe their story and they wanted to go and see for themselves.  But the witch doctors did not allow them to go.  "I know the meaning of all this, " one of the witch doctors said.  "This will cause great trouble in our village.  Kintum should not have thrown away the half eaten fruit.  Do you know what happened?  The piece of fruit must have hit  one of the devils, either a child or an adult don't know, but we shall find out."

    They were very sad after hearing what the witch doctor had said. They knew only too well that his words were going to come true.  They all had at some time or other experienced the power of the witch doctors.  In times of sickness they would call on the witches who would cure the sick people.  The sickness is caused by evil spirits and they are driven away by the good spirits on the prayer of the witch doctor, or the devil-priest.  The people had great faith and confidence in their witch doctors.

    A few days after the incident with the fruit Kintum fell sick and died.  His parents had tried all kinds of medicine.  They consulted the witch doctors but they all said that Kintum could not be cured.  He had invoked the anger of the bad spirit, and they could not make peace with the spirit.  Nothing could be done to save him.  Within a few days all the boys fell ill to the spirit's anger, also the girls were struck by the same fate.  The older people in the village did nothing else but work on the grave-yard digging graves, from morning until night.

    When all the teenagers had died, death began to rage among the smaller children.  The people could not keep up burying their dead individually.  They now began to use tangkobs (large rice containers) and huge jars.  The dead were buried in common graves.

    So families, however, had still some of their children alive and they came down from the hill to live in the plain.  They settled in the bank of the Sunsuron river, in a place that is now called Talungan.  Even there death claimed its victims.   Some survived, and they are the ancestors of the people now living around Talungan.  Talungan is no more a village.  Floods in the year 1933 split the village into two parts and some people drowned.  The sunsuron river flooded again in 1960.  Four houses were carried away by the flood waters.  One of these houses happened to belong to an old witch doctor.  The destruction of her house, in the minds of the people, is connected with the sad happenings of many hundreds of years ago

                                                               

                                                                                            ke atas

The First Opium Smoker in Sabah (dalam Bahasa Inggeris)


      THERE WAS ONCE A man named Kina, who married a very ugly woman in Kinabatangan, whose face was covered with pock marks.  After some time Kina could not bear her, and began cursing her and threatening to throw her out.  The woman never replied to his curses, for she loved her husband; but in time, when she saw there was nothing to be done about her ugliness, she fell ill.  Even then Kina paid no attention to her.  Finally, when she felt death was near, she said to him, "All my life you have treated me badly, but after my death you will realize how much I loved you." As she stopped speaking, she died.  Kina though no more about her last words.

     About a week later, a farmer came running up to Kina and said to him, "Very strange indeed'.  There is a small plant growing on your wife's grave."  Kina was surprised, and went off at once with the farmer to the burial place.  There Kina found a little plant which had just put forth a beautiful flower.  In the middle of the bloom was a small round fruit as large as an ear of rice.  Kina went home slowly, deep in though, and rather worried by what he had seen.

        That evening he could find no rest.  He though and though about how brutal he had been to his wife; then he though of her last words, and finally of the little plant on her grave.  He regretted his cruelty, and began to reproach himself for treating into a plant to injure him?  He lay awake half the night, turning the matter that he finally managed to get some sleep.

        From the time on, the picture of his wife often appeared before his eyes.  Not only didi he fail to sleep at night, but even during the day he found no peace.  Finally Kina fell ill, and although he sent for the famous doctors, none pf them could cure him.  His illness daily grew worse, till he was on the verge of death.  Kina had no one to care for him; he had had no children, and his wife, of course, was dead.  He lay alone on his bed and groaned in anguish.

        Then one evening he had a dream.  His wife appeared to him and said, "The little plant by my grave is formed from my soul.  No doctor can cure your present illness, only the flower can help you.  To-morrow, go to my grave, scratch the skin of the fruit with a knife, peel it off a little, and let the juice run out.  Let this become hard, and then put it in a pipe and light it.  If you breath it in for a long, long while, you will gradually become well."  Kina awoke and sat up in bed.  The next morning he got up and did what his wife had told him.  Scarcely had he breathed in the smoke when he felt much better, and finally his disease completely disappeared.

        Then Kina smoked everyday.  If he did not smoke at his regular time, he felt ill at once, just as if he was going to die.  His body felt weak and slck. Now he believed in the final words of his wife.  This miraculous balm is supposed to be the dangerous, destructive opium (candu) which so many people smoke nowadays.

                                                                               

                                                                                               ke atas