Profil Pautan
Anjung Sejarah Kebudayaan Adat Resam Agama & Kepercayaan Kegiatan Ekonomi Taburan Penduduk Galeri
Agama & Kepercayaan Kaum Rungus
 
 

Upacara Mamasi & Managas

Agama Labus mempunyai kalender sendiri. Dalam agama Labus tahun ia bermula sebagai pesta kaamatan/kokotuan ialah bulan satu. KAAMATAN adalah tahun baru pada asalnya jika menurut agama Labus.Tahun ini ialah tahun ke-11 dalam agama labus. Kitaran tahunnya adalah 100 tahun. Selepas 100 tahun, maka bermula lagi ke tahun 1 dan demikianlah pusingannya seterusnya.

Ada dua perkara yang penting semasa 100 tahun dalam kalender agama Labus iaitu upacara Mamasi dan upacara Managas.

 
 
 
.
 
 
 
 
 
 
 

Upacara Managas

Upacara Managas sudah 200 tahun tidak dijalankan. Ini kerana penangkapan British terhadap Aki Tumanggung Karantud di Kudat. Upacara itu dihalang pihak British kerana upacara itu bercanggah dengan undang-undang British. Managas adalah satu upacara penyucian negeri Sabah yang dilakukan oleh nenek moyang Momogun Rungus sejak di Nunuk Ragang pada zaman purba lagi, ia adalah satu upacara korban. Korban Managas bertujuan menyucikan segala dosa manusia dan sesiapa yang berbuat jahat akan ditimpa wabak penyakit dan pelbagai malapetaka.

Berikutan gagalnya upacara Managas oleh Aki Tumanggung Karantud maka British terpaksa berpindah di Sandakan kerana wabak penyakit dan pelbagai masalah menimpa pihak British. Penyakit malaria, tibi, cacar dan kolera menyerang Kudat dengan luar biasa pada waktu itu kerana upacara Managas gagal dijalankan. Ramai pegawai British menjadi mangsa disebabkan penyakit itu.

Untuk memanggil semangat Lumaag yang menjaga Gunung Kinabalu, maka upacara memalu gong selama 40 hari 40 malam perlu dijalankan dengan tujuan membawa kesejahteraan kepada bangsa Momogun. Upacara Miagung atau Mitogunggu ini dilakukan dalam kes-kes darurat sahaja sama ada darurat politik, ekonomi atau sebagainya.

Upacara Miagung ini dilakukan oleh kaum lelaki iaitu memalu gong selama 40 hari 40 malam secara berterusan manakala upacara Komburongoh dijalankan oleh kaum wanita dengan membakar Komburongoh dalam dupa persembahan. Seorang bobolizan rovusan yang layak akan mengendalikan upacara ini.

Upacara Managas ini dilakukan kerana dosa-dosa zina, curi, penipuan, pembunuhan dan segala bentuk dosa-dosa manusia yang dilakukan dalam tempoh 100 tahun sebelumnya.
Managas bermakna "melupuskan hutang dosa".Mengikut adat dan pantang larang dalam upacara Managas ,ia haruslah dilakukan dengan mengorbankan seorang manusia yang masih teruna atau perawan yang dibeli dari saudagar Brunei dan Sulu. Upacara ini bertujuan untuk melindungi segala kesalahan bangsa. Korban haruslah teruna atau perawan. Jika korban itu tidak suci, maka akan berlaku malapetaka yang dashyat kepada pembekal korban tersebut. Dalam upacara managas manusia yg menjadi korban tidak boleh disebut orang atau manusia tetapi haruslah disebut sebagai sada tagazo atau panagas.

Disebabkan perbuatan dosa manusia maka korban teramatlah penting. Darah korban ternak hanya mampu menutupi segalah dosa manusia dalam tempoh 50 tahun dan selepas itu pelupusan hutang dosa harus dibayar dengan nyawa manusia melalui titisan darah korban managas.

Upacara Mamasi

Upacara mamasi bermakna "menyuburkan perjanjian managas" yang dilakukan 50 tahun lalu. Ia adalah satu upacara mengingatkan kepada Lumaag bahawa perjanjian itu masih terus dipegang. Dengan memercikkan darah korban di bumi,maka perjanjian telah diperbaharui. Upacara Mamasi dilakukan pada tahun ke-50 oleh bobolizan rovusan dan korban yang digunakan ialah khinzir.
Setelah perjanjian diperbaharui, maka tiada bencana alam dan penyakit yang akan menimpa Momogun.

Kedua upacara ini dilakukan bagi menebus dosa-dosa dalam tempoh kitaran 100 tahun. Jika bangsa Momogun ditindas dan dianiaya dalam pelbagai bentuk semasa Momogun tiada pemimpin mereka, maka Lumaag akan melangkahi bumi Momogun dan akan menaburkan segala bentuk malapetaka. Hal ini dikatakan oleh Bobolizan Guraumanuk dalam wasiatnya.

Menurut Bobolizan Guraumanuk, inilah perjanjian kesejahteraan bagi bangsa Momogun dan jika suatu hari nanti bangsa Momogun dianiaya oleh bangsa lain maka akan berlaku satu malapetaka yang menimpa dunia sehingga berakhir dengan lxunsuton (gempa bumi), darun monirang dan lxusuvon.Hal ini disamakan sebagai hari kiamat. Lxunsuton adalah gempa bumi yang akan menghancurkan dunia pada masa akan datang sementara lxusuvon adalah kiamat yang berlaku pada zaman purba. Walaupun demikian, lxusuvon akan berlaku juga pada masa akan datang disertai lxunsuton bagi mengakhiri riwayat dunia ini.

Upacara ini ditinggalkan sahaja pada hari ini dan tidak pernah dilakukan lagi berikutan ramai orang Momogun yang telah menjadi Kristian. Upacara ini ditentang habis-habisan oleh pihak British sehingga akhirnya Aki Tumanggung Karantud ditangkap dan dihukum buang negeri oleh British.


 
 
...
  Menu